- Klart vi jobber med pasientsikkerhet
- Jeg liker å jobbe i team og at det er variasjon i oppgavene. Vi renholdere jobber i bunn og grunn med pasientsikkerhet, vi også, sier Marte Emilie Kristiansen, renholder på operasjon.
Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 26.11.2024
Marte Emilie har allerede ti års erfaring i sykehuset for hun begynte som sommervikar allerede som 18-åring. Med en mor som da jobbet som renholder på sykehuset, ble det et enkelt valg. Marte Emilie tar nå utdanning i renholdsoperatørfaget og skal ta den teoretiske eksamenen før jul. Fagprøven går over tre dager og blir på nyåret en gang.
Alle har en viktig rolle
Hun har jobbet på operasjon i 6 år og trives veldig godt der.
- Renholderne på operasjon har mange serviceoppgaver som gjør at vi blir sett og regnet med. På operasjon er vi et team der alle yrkesgrupper er viktige.
Renholdere har ansvar for daglig renhold, men det er mye annet utover det. På operasjon er renholderne delt i tre team og har ansvar for å bygge om operasjonsbord til ulike inngrep, klargjøre operasjonsstuene med utstyr og engangsartikler, skifte bakteriefilter, respirasjonsbag og sugepose mellom hver pasient, samt pasientkretssystem og ventilasjonsslange på anestesiapparatet ved sluttvask. De har også ansvar for å fylle opp pre-rom, sluser og hyller med tøy og engangsartikler.
- Vi vasker ulike ting i ulike maskiner, som i instrumentvaskeren, dekontaminatoren og posekutteren. Vi vasker sko i skovaskemaskin – og vi vasker selvfølgelig også selve maskinene.
Liker leiring av operasjonsbord
Marte er ikke så opptatt av det er mye avfall og organisk materiale etter en operasjon, men innrømmer at det kan være store forskjeller.
- Jeg kan komme inn på en operasjonsstue som er nesten helt ryddig og neste gang en som ser ut som en slagmark.
En oppgave Marte Emilie liker spesielt godt, er å sørge for leiring av operasjonsbord, som betyr å legge fram utstyr slik at pasienten ligger riktig i riktig leie. Hun har sammen med en kollega utarbeidet prosedyrer for leiring på robotstua der robot Da Vinci holder til. Det innebærer å klargjøre rommet dagen i forveien og sørge for at det er «leiret» riktig. Det gjøres når renholderne tar sluttvasken for dagen.
Morgen-, mellom- og sluttvask
En vanlig arbeidsdag for Marte Emilie starter med å sprite operasjonsstuene på morgenen og så utfører de nødvendig renhold i hele avdelingen. Klokka 9 har renholderne en liten morgenprat mens de første operasjonene for dagen starter. Så utføres mellomvask av operasjonsstuene etter bruk og klargjøring til neste operasjon. I løpet av en dagvakt kan vi utføre alt fra 10-20 mellomvasker, smittevasker og sluttvasker, avhengig av hvordan operasjonsprogrammet er satt opp.
En mellomvask mellom operasjonene må gå fort for å holde flyten i driften. I snitt tror Marte Emilie at det tar omtrent 10 minutter, men er det mye søl og organisk avfall, kan det ta fra 20-60 minutter, alt ettersom i hvor stor grad det er sølet.
- Vi tar en runde på hver vakt for å samle sammen all type avfall i hele avdelingen, vi fyller opp utstyr, vaskesoner og renholdstraller, vi vasker også sko og anestesiutstyr kontinuerlig gjennom dagen. Så gjennomfører vi sluttvask som er en grundigere vask av stua der vi fjerner støv, tørker over skjermer og vinduskarmer, skifter alt på anestesiapparatet, kjører gulvvaskemaskin og vasker søyler i taket og hjul på både stoler og bord, i tillegg til alt som vaskes på mellomvask, forteller hun.
Tett samarbeid på nattevakt
Det er en renholder på jobb på operasjonsavdelingen om natten. Hvis noe skjer da, kan det bli veldig mye å gjøre.
- Vi har bare ett operasjonsteam på om natta, og da må alle samarbeide ekstra godt. Det kan hende de trenger hjelp til forskjellige ting som å hente blod, levere prøver eller løfte tunge ting sammen med dem. Jeg trives med den spenningen det er å jobbe natt, forteller Marte Emilie.
Full smittevask i flere timer
Marte Emilie har opplevd flere spennende nattevakter hun kan fortelle om.
- Jeg har opplevd å være på nattevakt der jeg fikk ansvar for renhold av en stue der de hadde operert en lang lårhals og der det ble oppdaget at pasienten hadde fått en multiresistent bakterie. Det innebar full smittevask av vegger og gulv og alt utstyr. Det tok 3,5 time i fullt smittevernutstyr. Det var veldig varmt!
På en annen nattevakt opplevde Marte Emilie at det kom tre katastrofekeisersnitt rett etter hverandre.
- Vi har normalt en operasjonsstue som står klar til keisersnitt. Når et nytt kommer rett etter ett annet, er jo ikke denne stua klar. Da må man ta i bruk en annen stue og vi på renhold må få vasket klart asfyksirommet og akuttstua ganske fort. Vi hiver oss rundt og ordner det slik at det går bra.
Godt miljø på operasjon
Marte Emilie har jobbet som renholder ulike steder i sykehuset og har ulike erfaringer.
- Jeg har følt meg mer i veien noen steder. Det er ganske stor forskjell på hvordan vi som renholdere blir sett på i ulike avdelinger, noen steder er vi inkludert, mens andre steder regnes vi ikke med.
På operasjon har renholderne fått mange ulike tilleggsoppgaver, og Marte Emilie er glad for den variasjonen det innebærer.
- Vi har drevet med oppgavedeling i vår avdeling i mange år. Jeg føler at vi er et team av servicemedarbeidere, hjelpepleiere/helsefagarbeidere, sykepleiere og leger som samarbeider. Sykepleierne har vi spesielt mye dialog med, for de vet hvordan stua skal klargjøres.
Oppleve mestringsfølelse
Marte Emilie er også ganske nyvalgt tillitsvalgt for Delta og trives med den utfordringen.
- Jeg får enda mer variasjon i jobben og utfordrer meg til å lære nye ting. Så jeg sier ja til det meste, for det er jo utenfor komfortsonen man vokser som menneske, sies det. Jeg hadde nok ikke sagt ja til dette intervjuet for ett år siden, men jeg utfordrer meg selv stadig til å gjøre ting jeg ikke har gjort før, smiler hun.
At Sykehuset Østfold er en trygg og stabil arbeidsplass, er viktig for Marte Emilie. Det samme er at vi må samarbeide på tvers av alle avdelinger.
- Jeg liker at vi må samarbeide for å trygge pasientene. Det betyr også at vi må respektere hverandre i denne enorme organisasjonen SØ er. Det er nok derfor jeg tok muligheten til å bli tillitsvalgt. Jeg har alltid vært veldig sjenert, men har jobbet mye med det. Nå tenker jeg «hva er det verste som kan skje». Stort sett sitter jo slike problemer i vårt eget hode der vi trykker oss selv ned. Jeg øver på å sette meg i situasjoner der jeg utfordrer meg, og når jeg kommer gjennom, opplever jeg mestring, forklarer hun.
Trives på gård
Etter at hun fikk kyssesyken og brakk begge beina mens hun gikk på videregående, ble det vanskelig å få tatt alle nødvendige eksamener. I ettertid har hun fått tatt opp de fagene hun manglet.
- Det blir spennende å se hva fremtiden bringer. Jeg har ingen planer om å studere nå, for jeg trives veldig godt på operasjon med mine kolleger fra alle de ulike yrkesgruppene. Men det er uansett kjekt å ha vitnemålet i boks. Å gå sykepleien har lenge vært drømmen, men det står ikke på agendaen nå.
På privaten er hun og samboeren i etableringsfasen med å pusse opp hus på gården til svigerforeldrene. Det er nok å holde på med. Der dyrkes det både korn, gulerøtter, poteter og sylteagurk. De eneste dyrene på gården er fire katter, hvorav Marte Emilie og samboeren har en rød Maine Coon ved navn Hercules.
- Jeg blir vel mer og mer bondekone for hver dag som går, selv om det høres rart ut og si høyt. Det er i hvert fall veldig koselig å gå ut på jordet og plukke grønnsaker til oss selv, og jeg trives veldig godt på landet.