Kolesterolet går ned og treningsgleden går opp
Etter hjerteinfarkt og hjerteoperasjoner får pasientene nå enda tettere oppfølging. – Nå viser tallene at flere av pasientene våre har fått nedgang i kolesterolnivåene sine. Dette er viktig for å forebygge nye hjerteinfarkt, sier sykepleier Mia Hanstad ved hjerterehabiliteringen.
Hjerterehabiliteringen i Sykehuset Østfold er nominert til forbedringsprisen 2024. Forbedringsprisen deles ut fredag 20. september og er sykehusets interne konkurranse som setter fokus på forbedringsarbeid.
Pasienter som har vært innlagt på grunn av hjerteinfarkt eller har vært hjerteoperert, får senest etter tre uker sin første time i hjertepoliklinikken i Sykehuset Østfold Moss. Timeavtalen får de med seg i hånden allerede når de skrives ut fra sykehuset. På den første timen kalles pasienten inn til samtale med sykepleier og lege, og pasienten får en individuell rehabiliteringsplan.
Treningsglede
Hjerterehabiliteringen varer i seks uker, med trening to ganger i uken i tillegg til undervisning. Pasientene får også tilbud om et videregående kurs med trening to ganger i uken i ytterligere seks uker. Treningen legges opp og ledes av fysioterapeut fra fysikalskmedisinsk avdeling. Hver gruppe består av 12 pasienter. Sykepleiere fra hjerteavdelingen stiller også i treningstøy.
- Pasientene synes det er gøy at vi trener sammen med dem, og ikke minst gir det en følelse av trygghet, sier sykepleier Mia Hanstad.
Det å ha opplevd et hjerteinfarkt kan være en stor påkjenning, så derfor er trening i gruppe med helsepersonell til stede veldig betryggende. Mia forteller videre at flere av dem som deltar på hjertetreningen blir kjent med hverandre og fortsetter å trene sammen etter at tilbudet på sykehuset er ferdig.
– Det er en sann glede å se at flere får nye treningsvenner og tør å fortsette å være fysisk aktive, sier hun.
Flere kontroller
I tillegg til treningen får pasientene undervisning om alt fra stress og medisinering, til ernæring og rettigheter i arbeidslivet. Helsepersonell fra hjerteavdelingen, fysikalskmedisinsk avdeling, klinisk ernæringsfysiolog og sosionom bidrar med kunnskap.
I motsetning til tidligere da pasientene kun fikk én kontrolltime etter innleggelse, får de nå en kartleggingstime etter 1-2 uker og kontroller etter 6 uker, 12 uker, 6 måneder og 1 år. I høst blir oppfølgingen enda bedre med personlige timebøker slik at pasientene møter den samme sykepleieren på alle kontrollene.
På kontrollene jobbes det med å nå behandlingsmål som settes på sykehus og som er i tråd med europeiske retningslinjer for kardiovaskulær forebygging (European Association of Preventive Cardiology - EAPC). Medarbeiderne ved hjerterehabiliteringen jobber systematisk ut fra sju hovedpunkter: Blodtrykk, lipider, fysisk aktivitet, røykeslutt, kosthold, og kontroll på psykosoiale faktorer
Økt antall kontroller er viktig for pasientene, både for å gi dem økt trygghet og for å hjelpe dem med å skape varige endringer i livsstil, der hvor det er nødvendig. Samtidig gir det en unik mulighet til å følge pasientene som har hatt hjerteinfarkt over tid, og se resultatene av den jobben som gjøres sammen med pasientene.
Hjerterehabiliteringen har tatt i bruk et oppfølgingsskjema fra det nasjonale og obligatoriske hjerteinfarktregisteret, og Sykehuset Østfold er på topp tre av sykehus i Norge som bruker dette i stor grad. Oppfølgingsskjemaet vil gi mye nyttig informasjon om behandlingen pasientene får har ønsket effekt.
Nedgang i kolesterolnivå og kliniske målinger
Flere av sykepleierne arbeider også i sykehuset på Kalnes, og har møtt pasientene allerede da de var innlagt i hjerteavdelingen.
- Det har vært virkelig bra å kunne følge opp pasientene over lengre tid med kontroller på hjertepoliklinikken etterpå, sier sykepleier Mia Hanstad. På kontrollene måles blant annet pasientenes kolesterolnivå, og spesielt nivåer av LDL-kolesterol følges med på. LDL omtales ofte som "det dårlige kolesterolet" fordi for mye kolesterol bundet til LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer.
- Fordi vi følger opp med flere målinger og justerer medisineringen, har flere pasienter nådd behandlingsmålet for LDL-kolesterol, avslutter Hanstad.