Kvinnelige støttespillere søkes: Vil du bli flerkulturell doula?
Sykehuset Østfold starter nå et nytt tilbud i samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening for å sikre at nylig innvandrede, fødende kvinner får støtte fra en trygg ledsager, en flerkulturell doula, som deler deres språk og kulturforståelse. Nå søkes kvinner som ønsker å bidra til tryggere fødsler.


Å føde kan være en overveldende opplevelse, og for kvinner som nylig har innvandret til Norge kan det være ekstra utfordrende. Språkbarrierer, ukjente rutiner og lite erfaring med norsk helsevesen kan skape usikkerhet og frykt.
- Vi hadde en gang en kvinne hos oss, der det ble akutt keisersnitt. Hun trodde vi skulle drepe henne, selge organene og barnet hennes. Dette kom frem i etterkant når vi fikk tid til å bruke telefontolk. Tenk å oppleve en slik frykt, forteller fagutvviklingsjordmor Chloe Lindsay Antrobus-Johannessen.
Doula bidrar til tryggere fødsler
- I mange land er postpartumblødning en vanlig årsak til at kvinner dør i forbindelse med fødsel. Dette skaper mye frykt blant kvinner som kommer fra de landene. I tillegg har de lite kunnskap om det norske helsevesenet og hva de kan forvente. Jeg har erfart dette personlig flere ganger der kvinnene ikke har noe mulighet til å forstå hva som skjer med dem, forteller hun.
Studier viser at kvinner med flerkulturell doulastøtte har 41 % lavere sannsynlighet for akutte keisersnitt og 75 % lavere risiko for store blødninger ved vaginale fødsler. Flere fullammer også etter fødselen, noe som gir barnet en sunnere start på livet.
Et samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening
- Støtten fra en doula kan hjelpe kvinnen til å stole og lytte på helsepersonell under fødselen, særlig hvis det oppstår en kritisk situasjon. Kvinnene som faller under kriteriene for å få flerkulturell doula kommer fra land der det er svært ulik eller mangelfull oppfølgning i svangerskap og fødsel. Mange av de kan ha vært lenge på flukt og i tillegg ha traumatiske erfaringer som tortur, krig, blitt fratatt muligheten til å bestemme over egen kropp ofte gjennom seksuelle overgrep og annen vold, forteller Antrobus-Johannessen.
Nå skal Sykehuset Østfold sette i gang et nytt tilbud i samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening: Flerkulturell doula. Tiltaket skal gi gravide innvandrerkvinner en støttespiller som både kjenner det norske helsevesenet og deler deres språk og kulturforståelse.
Tilbyr gratis kurs
Sykehuset søker etter kvinner som snakker norsk og ett av følgende språk: arabisk, ukrainsk/russisk, dari/farsi, somali, tigrinja eller amharisk. Man må også ha født minst ett barn i Norge og være trygg på hvordan fødselsomsorgen fungerer. Personlig egnethet vil selvsagt vektlegges tungt da kvinnene på kurset skal fungere som en god og trygg støtte inne på fødestua til kvinner som befinner seg i svært sårbare livssituasjoner.
- For kvinner som ønsker å bli doula, kan det være en fin anledning til å komme ut i arbeidslivet og få arbeidserfaring. De blir kurset av jordmødre og barnepleiere før de begynner, sier Antrobus-Johannessen.
Sykehuset inviterer de som oppfyller kravene til gratis kurs i april og mai.
Kurset går over 7 dager og krever ingen forutdannelse.
- Mange kvinner er svært engasjert i dette med svangerskap og fødsel og dette er en unik mulighet til å bidra til at kvinner med samme bakgrunn skal få en trygg opplevelse av fødsel og lettere kunne navigere i det norske helsevesenet. De har selv kjent på kroppen hvordan det er å være ny i landet.
Sykehuset Østfold ønsker at tjenesten skal være oppe og gå til sensommeren.
Har du lyst til å bli flerkulturell doula?
Jobben som doula er en betalt deltidsjobb med 2-6 oppdrag i året, avhengig av behovet for ditt språk. Hvert oppdrag varer mellom 10 og 25 timer, og du vil få opplæring gjennom et gratis syvdagers kurs på Sykehuset Østfold Kalnes.
Kontakt jordmor Kristina Sæhle på fd@sanitetskvinnene.no eller telefon 93 41 16 46 for mer informasjon.
Søknadsfrist er 16. mars 2025.
