Sykehuset Østfold har vært i gul beredskap siden 2. desember i fjor, og det har vært et ganske jevnt antall innlagte pasienter med covid-19 de siste månedene.
- Sykehuset Østfold har ikke hatt en like stor økning av pasienter som andre sykehus i vår region de siste ukene. Likevel er vi nødt til å være forberedt på at dette kan skje, sier Gjessing.
Gjelder ikke ø-hjelp
Et viktig tiltak er å gi medarbeidere som jobber i andre avdelinger opplæring, slik at de kan bistå spesielt intensivavdelingen, med behandling og pleie av covid-pasienter. For å gi medarbeiderne nødvendig opplæring, må noe av aktiviteten i deler av sykehuset tas ned.
- Dette gjelder kun planlagte undersøkelser, behandling og kontroller som kan vente. Pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, blir selvfølgelig ikke berørt. Det er også flere pasientgrupper som er skjermet, som barn- og ungdom og kreftpasienter, sier Gjessing.
Forståelsesfulle
Per i dag er det 17 pasienter med covid-19 innlagt i sykehuset. Seks av dem ligger på intensivavdelingen, hvor det har vært jevn høy belastning på medarbeiderne i flere måneder.
- Noen av sykepleierne som får opplæring nå, arbeider i operasjonsavdelingen i Moss. Vi må derfor utsette noen planlagte operasjoner. Pasientene vi har kontaktet viser stor forståelse for situasjonen, sier klinikksjef Tom Norby i klinikk for kirurgi.
Strekker seg langt
I klinikk for medisin er det noen pasienter som har time til planlagte undersøkelser og behandlinger, som får beskjed om utsettelse.
- Avdelingene i sykehuset gjør hva de kan for å fortsatt ha høy aktivitet, både på dagtid, kveldstid og i helger slik at så mange pasienter som mulig kan få behandling, sier klinikksjef Volker Solyga i klinikk for medisin.
Medarbeidere i klinikk for medisin skal få opplæring for å kunne bistå med behandling av covid-pasienter i kohortavdelingene, det vil si pasienter som ikke må ha intensivbehandling.