Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny behandling for hjertepasienter

Tidligere måtte pasienter til Oslo for å få operert inn en hjertestarter (ICD). Nå kan pasienter få behandlingen i Sykehuset Østfold.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 18.11.2024
Maria Lorentzson Omstad
Seksjonsoverlege og kardiolog Maria Lorentzson Omstad i rommet i sykehuset på Kalnes, hvor hjertestartere blir implantert.

En implantert hjertestarter er et lite apparat med batteri og ledninger som opereres inn under huden. Vanligvis blir apparatet plassert øverst på venstre side av brystkassen, unntaksvis på høyre side.

- Hjertestarter kan tilbys pasienter som har hatt hjertestans, eller som har alvorlige hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til hjertestans, sier hjertelege Maria Lorentzson Omstad.

Sykehuset Østfold startet det nye tilbudet i høst, og flere pasienter har nå fått operert inn en hjertestarter.
- Det er en stor fordel at vi kan gi våre pasienter behandlingen her, sier Omstad.

Nytt oppdrag

Tidligere var dette en behandling som østfoldingene kun kunne få i Oslo universitetssykehus. Men i oppdragsdokumentet for 2023 fra sykehusets eier Helse Sør-Øst, fikk sykehuset offisielt i oppgave å implantere hjertestartere (ICD).

Foreløpig er Omstad den eneste operatøren i sykehuset som legger inn hjertestarter, og hun har vært på Rikshospitalet for å lære.
- I tillegg har jeg hatt en kollega som er spesialist på dette, med på den første operasjonen. Vi er glade for at vi nå er i gang, og vi vil utvide tilbudet med flere operatører etter hvert, sier hjertelegen.

En avansert pacemaker

Sykehuset Østfold har lang erfaring med å legge inn pacemakere. En hjertestarter er som en avansert pacemaker som kan behandle hjerterytmeforstyrrelser. I tillegg til å fungere som en pacemaker, kan den sende elektriske støt ved alvorlige hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til hjertestans.

- Hjertesykdom er utbredt i Østfold, og vi har flere pasienter som er til behandling hos oss, som vil ha nytte av en hjertestarter. Vi får også pasienter som har vært behandlet for akutt hjertesykdom i Oslo, og som nå overføres hit for å få operert inn en hjertestarter i etterkant. Det betyr at de slipper å reise til Oslo igjen, og i tillegg kan vi gi behandlingen raskt, sier hun.

Er våken under operasjonen

Selve inngrepet tar mellom 30-60 minutter. Legen setter lokalbedøvelse og lager et snitt i huden der hjertestarteren skal plasseres. Pasienten er våken under hele operasjonen, og blir forklart hva som skjer underveis. 

- Før pasienten reiser hjem, blir hjertestarteren kontrollert. Pasienten kan vanligvis reise hjem dagen etter operasjonen, sier Omstad.

 

Les mer om behandlingen 

Hjertestarterinnleggelse - Sykehuset Østfold HF