Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny fadderordning starter i september

Ny fadderordning settes i gang i september og har som mål å rekruttere og beholde leger i spesialisering (LIS). Prosjektet er et samarbeid med de andre foretakene i Helse Sør-Øst.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 18.09.2024
Charlotte Stenkula
Charlotte Stenkula har fått ansvar for å utvikle ny fadderordning for nyutdannede leger i indremedisin som begynner på Sykehuset Østfold.

 

Fadderordningen er laget av LIS, for LIS og gjennomføres med LIS. Intensjonen med ordningen er å sørge for at nye leger får en god velkomst på sykehuset. De skal også få noe grunnleggende opplæring i hvordan det er å jobbe her, og gjennom å få tildelt en fadder får de også kollegial støtte. 

Charlotte Stenkula, LIS2 i indremedisin, har fått ansvaret for å utvikle fadderordningen for nye LIS i indremedisin som begynner spesialiseringen sin på sykehuset i høst. De begynner til litt ulike tidspunkt, men felles for alle er at de møtes til en introduksjonsdag første arbeidsdag. Den nye fadderordningen er laget av LIS, for LIS og gjennomføres med LIS.

-  Det viktigste med den nye ordningen er at alle får en fadder som følger dem opp det første halve året, sier Stenkula.

Prosjektet er et samarbeid med andre foretak i Helse Sør-Øst.

- Vi har hatt møter med de andre fadderansvarlige i HSØ, for å utvikle en felles strategi etter modell fra Sykehuset i Vestfold, forteller hun.

Hva er LIS?

Leger i spesialisering, forkortet LIS, er leger som er ferdig utdannet fra universitet og som går et spesialiseringsløp over flere år for å bli spesialist og overlege på et fagfelt. 

En LIS 1 har ikke påbegynt en spesialisering i noen bestemt spesialitet, men har som formål å opparbeide grunnleggende kliniske ferdigheter. Lege i spesialisering 2 (LIS 2) erstattet stillingen assistentlege og utgjør det første trinnet på en spesialistutdannelse.

Plan for introduksjonsdag  

Stenkula som er frikjøpt i 5 prosent for denne oppgaven, har laget plan for første introduksjonsdag når de nye LIS-ene starter. 

- De vil få omvisning, strukturert informasjon, få hjelp til å søke kurs allerede første dag, og de vil få tildelt fadder for det neste halve året. Tanken er at fadderen er en kollega de kan spørre om det meste. Det er ikke en faglig veilederrolle, men kan spørres om omtrent alt annet. Det kan være ulike praktiske ting rundt det å starte i sykehuset. Bare det å finne fram kan jo være utfordrende, eller det å finne ut hvor arbeidstelefonen skal hentes. Det kan også være spørsmål knyttet til vaktplan eller personalordninger som det er greit å kunne spørre noen andre enn sjefen om. 

Spent på effektene 

Stenkula har vært med på å velge ut fadderne som de nye LIS-ene skal få.  

- Fadderne er andre LIS med minst ett års erfaring fra sykehuset, og som jobber i samme avdeling som den nye skal starte i. Hvem vi velger, har også med vaktplanen å gjøre, de måtte kunne delta på introduksjonsdagen 2. september. Vi har flere introduksjonsdager da noen LIS starter litt senere i september også.

Hun er spent på hva fadderordningen vil bety for sykehusets evne til å beholde og rekruttere nye leger. Planen er ikke prøvd ut enda, men hun ønsker tilbakemeldinger slik at plan og struktur kan forbedres etter hvert. 

- Det blir spennende å se effektene – jeg håper det vil gjøre nye leger tryggere og at det bidrar til at de vil søke seg hit og bli her. På sikt ønsker vi å se på om vi kan få arrangert noen sosiale aktiviteter utenom jobb også, sier Stenkula. 

Ringes før de begynner i SØ 

Når man skal begynne i ny jobb, er alt ukjent og kanskje litt skummelt. I faddersystemet ligger også en rutine om at fadderkoordinator ringer de nye før de starter i sykehuset og hører hva de tenker om å begynne hos oss. 

- På den måten kan de fortelle om eventuelle bekymringer de har før de starter, det skaper trygghet, tror vi. I tillegg skal fadderen ringe sin LIS etter to uker og etter seks måneder. Det vil forhåpentligvis være mye kontakt mellom dem i hele perioden, sier Charlotte Stenkula.

Fadderordning steg for steg