Hun er også fornøyd med at det nye bygget vil ha bedre arbeidsstasjoner og flere møteplasser.
- Arkitektonisk ser skissene ut til faktisk å gi et pent og mer rasjonelt bygg. Det blir også faglig veldig bra at vi kan tilby strålebehandling her i Østfold.
- Arbeidsmiljøet blant medarbeidere kommer til å bedres, ved at de får bedre arbeidsforhold som er tilfredsstillende etter dagens behov. Det vil kunne føre til økt trivsel, tror hovedverneombud Børresen.
Får ikke løst alle problemer
- Et nytt tilbygg vil ikke løse alle problemer. Det å bygge stort nok fra starten er en lærdom for alle framtidens sykehusprosjekter, sier Fritzman.
Hun erkjenner at de økonomiske rammene setter en stopper for det ultimate drømme-sykehuset. Legeforeningens representant er heller ikke glad for den garderobeløsningen som er valgt.
- Selv om den er arealeffektiv, er den ikke personalets favoritt, sier hun.
Noe usikre framskrivninger
Når det gjøres framskrivinger av aktivitet og behovet for senger for framtiden vil det alltid være med en viss grad av usikkerhet. Det er det denne gangen også. Utviklingen innenfor medisinsk behandling og nye behandlingsformer er vanskelig å forutse langt fram.
Et eksempel på dette er den gode effekten mange kreftpasienter har av immunterapi som gjør at behovet for stråleterapi går ned og mange kan ha kortere behandlingsserier med stråling.
Prosjektet for nytt stråle- og somatikkbygg tar først og fremst for seg den framtidige veksten i aktivitet og behovet for flere senger. I eksisterende sykehus ble det bygget for 90 % belegg på døgnsenger, men forutsetningene er nå er endret til det bedre hvor det planlegges for 85 % belegg på døgnsenger for den samlede kapasiteten (både eksisterende og nytt bygg).
Det vil fortsatt være områder som er for trange i eksisterende sykehus. Overbelegget av senger i eksisterende bygg vil gå ned og vi får flere behandlingsrom og arbeidsplasser, men vi får ikke løst all plassmangel i dagens bygg.