Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Jeg velger SØ

Pediatri er det mest varierte faget

- Jeg tror ikke folk vet hvor spennende pediatri (barnemedisin) er. Pediatri er en blanding av alle fagfelt innenfor indremedisin, nevrologi, nyfødt og intensiv, sier lege i spesialisering Ali Raza Naqvi i barne- og ungdomsklinikken.  

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 13.02.2025
LIS 2/3 Ali Raza Naqvi
- Innen barnemedisin jobber vi med alle organer i kroppen. Jeg tror variasjonen er større innenfor pediatri enn noe annet fag i sykehuset, sier Ali Raza Naqvi.

Når Ali har vakt, har han legeansvar på barselavdelingen, akuttmottaket for barn og unge, på sengeposten og kan bli tilkalt til nyfødtintensiv.   

- Vi har stor variasjon i vaktplanen og jobber både akutt og planlagt. Det er mye å håndtere, og jeg kan bli sliten, men jeg kjeder meg aldri. Hos oss er det aldri en kjedelig vakt, sier Ali. 

Ikke små voksne 

Pasientene i barne- og ungdomsklinikken er fra minus 0 til 18 år, og Ali er opptatt av at barn ikke er små voksne.  

- Barn vet ikke hvorfor de blir syke, og hvorfor de har smerter eller kjenner ubehag i kroppen. Jobben vår blir derfor helhetlig når vi skal forsøke å finne årsakene til barnets sykdom. Vi har mange verktøy i verktøykassa, og tålmodighet og omsorgsevne er viktige egenskaper hos en barnelege, mener Ali.  

Å være barnelege handler om å ha en genuin interesse for barns beste.  

- Sånn er det i vår klinikk, og det er så fint. Ingen her har egne agendaer, alle vil bare ta vare på barna. Det er en omsorgsfull kultur, og det tror jeg både foreldre og barna merker godt.  

Få behandlingsrestriksjoner 

At vaktene i barne- og ungdomsklinikken er varierte og spennende, er det liten tvil om. 

- Jeg husker en nattevakt der vi fikk inn flere pasienter med alvorlige infeksjoner, i tillegg til to akutte fødsler, der én hadde behov for gjenoppliving. Det var travelt, men lærerikt, forteller Ali.   

Ali og de andre legene i klinikken tar imot mange barn i akuttmottaket. Det er ofte uklart hva som feiler barnet.   

- Det kan være hva som helst som feiler barnet, alt fra infeksjoner, kreft, hjertefeil, nevrologiske lidelser, nyreproblemer eller så sjeldne ting at vi må lese oss opp.   

Det er flere forskjeller på vanlig indremedisin for voksne og pediatri. Blant annet mener Ali at det er flere behandlingsrestriksjoner for voksne enn for barn.  

- For voksne pasienter er det mange ting som må vurderes før behandling settes i gang som alder og fysikk, medisinering og helsesituasjonen generelt. Det er færre slike behandlingsrestriksjoner for barn, her er det bare viktig å komme i gang med god behandling som gjør at det får minst mulig konsekvenser i barnets framtid. 

Enkelt å spørre 

I barne- og ungdomsklinikken er det bakvakt til stede på natt. Det er ikke slik på alle sykehus, det har Ali selv erfart.  

- Det gjør at vi fort får tak i en overlege som er mer erfaren. Og det er lett å få gode råd. Hele LIS-gruppa opplever at det er enkelt å spørre, og ingen kolleger forventer at du som fersk LIS skal kunne alt. Det gjør at det oppleves trygt å være ny, sier Ali

LIS står for leger i spesialisering. LIS1 er det som tidligere ble kalt turnusleger. Ali er nå LIS 2/3 som betyr at han er i siste del av spesialiseringen sin. 

I klinikken har de satset på opplæringsprogram og god kompetanseheving.  

- Vi har åtte ukers opplæring når vi kommer som nyansatte. Det er sjeldent og veldig viktig, særlig siden fagfeltet er så bredt. Vi får en god start her på sykehuset.  

Lærer eller lege 

Ali er født i Norge med foreldre fra Pakistan. Han bodde i Norge til tredje klasse, da flyttet familien først til England og så tilbake til Pakistan.  

- Jeg kom tilbake til Norge som 19-åring og måtte ta norskkurs om igjen. Det gikk fort og lett, for jeg hadde jo språket inne fra barndommen.  

Da Ali skulle velge yrke stod det lenge mellom lektorutdannelse og legeyrket. Det å jobbe med ungdom, virket spennende.  

- Jeg begynte på lektorstudiet på Universitetet i Oslo for å studere kjemi og biologi, men da jeg en dag hadde jobbet med en jordbærplante i flere timer, kjente jeg at dette engasjerer meg ikke nok. Og det er vanskelig å lære bort det du selv ikke er engasjert i.

Ali Raza Naqvi og en stor, barnevennlig figur
- Når jeg skal ha en undersøkelse, har jeg mange verktøy i verktøykassa for å få barn til å slappe av. Både barn og foreldre blir glade når jeg kommer gående med denne oppblåsbare enhjørningen, sier Ali.

Vil jobbe i et omsorgsyrke 

Alis søster er lege, og Ali innrømmer at det nok påvirket hans valg noe. Men det som var utslagsgivende for valget, var at Ali ville finne et yrke der han fikk brukt sine personlige egenskaper best mulig og jobbe med mennesker.   

- Jeg ville jobbe i et omsorgsyrke fordi jeg er en omsorgsfull person. Det er viktig for meg å være til nytte for andre mennesker. Jeg vurderte at jeg hadde flere muligheter hvis jeg valgte legeyrket, siden det er et bredt utvalg av mulige spesialiseringer. Jeg har alltid syntes at det er spennende å lære om menneskekroppen.  

Studerte i Gdansk 

Ali søkte på medisinstudiet i Polen og kom inn i Gdansk.   

- Utdannelsen i Polen var tøff. Vi måtte gjennom tung teori om alle mulige sykdommer. Spesielt krevende de første to, tre årene, men så gikk det lettere, sier han.  

Ali var ferdig med legestudiet i 2020. I løpet av studiet hadde han hver sommer jobbet innenfor ulike fagfelt i helsevesenet, både i kommuner og på sykehus.  

- Etter at jeg ble ferdig med studiene, jobbet jeg i rusakuttmottak og avgiftning på Aker sykehus. Da kona ble gravid, ønsket jeg en annen vaktordning og en ny utfordring, så jeg ble fastlege på øya Hitra i halvannet år, og der jobbet jeg også i helsestasjon og legevakt. Det var heftige tider, smiler Ali.  

Ali tok turnusutdannelsen i Ålesund. Der var året fordelt med fire måneder i medisin, og det samme i kirurgi og barnemedisin. Etter at han var ferdig med seks måneder i primærhelsetjenesten, gikk turen til Kalnes.   

Barnelegen gjorde utslaget 

At det ble pediatri som skulle bli spesialiteten, var ikke klart fra starten av.  

- Jeg tenkte først å bli onkolog eller indremedisiner, men så fikk vi barn som led av tørstefeber og ernæringsvansker og som var innlagt på barsel i en uke. Det var så beroligende å få barnelegen inn på rommet. Han gjorde oss så trygge. Etter denne erfaringen begynte jeg å tenke på å bli barnelege.   

Ali og kona hadde kjøpt leilighet i Ålesund, men fordi resten av familien bor i Nordre Follo, planla de å flytte til Østlandet.  

- Vi ville flytte nærmere Follo der vi har familien vår, spesielt så dattera vår skulle få et større nettverk. Så jeg ringte Jon Olav Hunderi, seksjonsleder på barne- og ungdomsklinikken, og spurte om han hadde ledige stillinger. Det hadde han, jeg søkte og fikk jobben. Det er deilig å pendle mot køen og ikke inn mot Oslo. En kaffekopp i bilen og en god lydbok på øret, og pendlinga blir faktisk ganske morsom. 

Ali Raza Naqvi
- For foreldrene betyr det mye når en barnelege sier «dette kommer til å gå bra». Det å få gi foreldre og barn trygghet er det som driver meg, sier Ali.

Må forstå bekymringen 

Ali begynte i Sykehuset Østfold 1. oktober i 2023.  

- Etter halvannet år her har jeg mer kontroll på ting. Det er en god følelse. Det var overveldende i starten, det må jeg innrømme. Vi hadde lite barnemedisin i studiet, og jeg har til tider lurt på om dette var noe jeg kunne klare. Jeg kjenner at jeg jobber for neste generasjon, og det er veldig meningsfullt. Helt ærlig tror jeg at jeg passer til å være barnelege, smiler Ali.  

For en barnelege er det å forstå barnas og foreldrenes bekymring viktig. Det samme er å være tålmodig og trygg.   

- Når jeg skal ha en utfordrende undersøkelse, har jeg mange verktøy i verktøykassa for å få barnet til å slappe av. Leker som såpebobler og premier fungerer ofte på de minste. Vi har våre teknikker for å finne ut hva som feiler barna selv om de ikke vet selv eller kan kommunisere det med ord. For foreldrene betyr det mye når en barnelege sier «dette kommer til å gå bra». Det å få gi foreldre og barn trygghet er det som driver meg, sier Ali.  

Vil prøve ut bamsesykehus  

I Ålesund fikk Ali være med på prosjektet bamsesykehus. Prosjektet hadde som mål å gjøre barn mer kjent med sykehus, slik at de var tryggere når de kom inn som pasienter.  

- Vi hadde et lite teltsykehus med bamser. Flere avdelinger, ambulanse og apotek samarbeidet om å invitere barnehagebarn til å komme på besøk med sine skadde bamser. Vi hadde en slags CT-maskin i en pappeske som teknisk avdeling hadde laget. Den sørget for at barnet fikk sitt eget «røntgenbilde» på papir. Bamsene ble sydd og ble også bandasjert, mens apoteket ga ut bamsevitaminer. Det var veldig gøy.   

Ali opplevde at bamsesykehuset hadde gode effekter.   

- Det kom inn barn som sa at «dette har vi gjort i bamsesykehuset» og derfor var kjent med undersøkelsene og mye mindre bekymret for det de skulle gjennom.   

Ali håper å få innført bamsesykehus på Kalnes også, kanskje i forbindelse med prosjektet «barnevennlig sykehus». 

- Det er mye som kan gjøres med helt enkle tiltak, så det krever ikke store ressurser. Håpet er at vi kan invitere barnehagene på besøk etter tur.   

Ikke skummelt

Ali tror mange legestudenter tenker at det er tøft og trist å jobbe med barn, spesielt fordi man kan relatere opplevelser til sine egne barn. Andre tenker kanskje at barneleger bare «koser» og leker med barna.  

- Vi i barne- og ungdomsklinikken ser ikke bare vonde ting. Mange barn er syke, men ofte ikke veldig syke. Barn som får riktig behandling, blir ofte kvikke raskt. Det er sårbart å jobbe med barn, men samtidig gjør det at jobben gir mye mening. Barn kan bli syke veldig fort, men så kan de også bli friske veldig fort.   

Ved så alvorlige sykdommer som kreft, er det godt å vite at prognosen hos barn med kreft er mye bedre enn hos voksne.   

- De fleste barn overlever kreft.  

Ali mener at det å jobbe med barn, blir ekstra meningsfullt etter at han selv ble far. 

- Når jeg kommer hjem blir jeg ekstra takknemlig for at barnet mitt smiler og har det bra, og kjenner på en god følelse for at jeg hver dag får hjelpe andre på hennes alder som trenger hjelp. 

Vil vise fram pediatrifaget 

For å rekruttere LIS til barne- og ungdomsklinikken, er Ali opptatt av å vise turnusleger på sykehuset hvordan det er å jobbe her.  

- LIS-legene får sett altfor lite barnemedisin. Først er det lite om pediatri i studiet og i tillegg så omfatter ikke LIS1-løpet på sykehuset praksis i barne- og ungdomsklinikken ennå, men det jobbes det nå med. Jeg tror det kan hjelpe bare å komme ned i klinikken vår i noen timer, det kan gi et helt annet perspektiv.   

I barne- og ungdomsklinikken er det jevn kjønnsfordeling blant overlegene. Men Ali er akkurat nå den eneste mannlige LIS 2/3 der og savner mannlige kolleger.  

- Jeg synes det er litt rart at ikke flere menn søker pediatri når det er så faglig bredt og en kombinasjon av indre- og akuttmedisin. Det er også mange praktiske prosedyrer man må kunne, blant annet spinalpunksjon, håndtering av luftveier hos nyfødte og legge inn forskjellige type innganger. Jeg tror denne fagretningen er for lite kjent, men får du prøvd deg her, er sjansen stor for at du vil like det, tror Ali.  

Tryggere og friskere 

På spørsmål om hva som er hans bidrag i arbeidsmiljøet, svarer Ali:  

- Jeg bidrar med mange smil, og jeg prøver å gi omsorg, ikke bare til pasienter og pårørende, men også til mine kolleger. Vi bryr oss om hverandre her. Jeg deler også gjerne min kunnskap for å bidra i det detektivarbeidet det kan være å finne årsaker til barnas sykdom. Helt overordnet vil jeg gjerne gjøre livene til barna i Østfold både tryggere og friskere.  

Ali skal til Rikshospitalet/Ullevål for siste del av spesialiseringen, men håper å komme tilbake til Kalnes.   

- Hvis jeg skal se inn i glasskula, tror jeg at jeg om 10 år jobber som overlege med subspesialitet innenfor gastro, men at jeg også har god oversikt over hele pediatrien.  

Satser på kompetanse 

Noe av årsaken til at Ali trives i barne- og ungdomsklinikken på Kalnes, er at det satses på kompetansebygging. Faglig har Kalnes et godt rykte innen barnemedisin blant sykehusenen fordi legene får håndtere veldig varierte problemstillinger og får ansvar tidlig, med mer erfarne overleger som støtte.  

- Hvis du er ute etter å få en læringskurve som hele tiden er i utvikling, så kan pediatri være noe for deg. Du skal ikke kunne alt når du starter, men lære underveis, og aldri bli helt utlært. Vi får dra på kurs to ganger i året, jeg skal til Trondheim nå i mars og gleder meg til det. I tillegg arrangeres det flere nasjonale samlinger hvert år. Klinikken har et godt opplegg for fordypning i faget. På våre studiedager kan vi hospitere på andre avdelinger i SØ.  

Det er mye samarbeid mellom barne- og ungdomsklinikken og andre avdelinger i sykehuset.   

- Vi samarbeider også mye med anestesi, kirurgi og gynekologi. Vi har blant annet fellesmøter der vi går gjennom hele pasientforløpet for å lære av hverandre. I tillegg har vi felles undervisning med gynekologene. Det er veldig lærerikt, avslutter Ali. 

Les mer

Barn på sykehus - Sykehuset Østfold HF