Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Riktig prioritering vil gi kortere ventetid

- Hver uke blir omtrent 75 pasienter henvist til oss. Et eget vurderingsteam går nå enda grundigere gjennom henvisningene, slik at vi prioriterer pasientene som vil ha mest nytte av å komme til oss, sier overlege Tomasz Jakub Gajdzik i nevrologisk poliklinikk.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 06.09.2024
Sist oppdatert 18.09.2024
En gruppe mennesker iført hvite skjorter og merker
Vurderingsteamet i nevrologisk poliklinikk er godt i gang med forbedringsarbeidet. F.v. Helsesekretær Johanna Klemetsson, sekretær for avdelingsledelsen, Ingrid Marie Johansen, og overlegene Monika Mochol, Antonios Porianos og Tomasz Gajdzik.​

Nevrologisk poliklinikk er en av seks nominerte til forbedringsprisen i Sykehuset Østfold i år. Avdelingen er nominert med prosjektet «Kontinuerlig kvalitetsforbedring ved nevrologisk poliklinikk».

- Dette er et omfattende prosjekt med langsiktige mål. Prosjektet handler både om å få en felles forståelse av hvilke pasienter vi skal prioritere og hvordan de skal følges opp, og å heve kompetansen i avdelingen, sier Gajdzik. 

Stort spenn av diagnoser

En mann iført hvit skjorte
Overlege Tomasz Gajdzik

Nevrologisk poliklinikk i Sykehuset Østfold utreder pasienter med sykdommer / tilstander som påvirker hjerne, ryggmarg og perifere nerver, samt noen muskelsykdommer.

I tillegg til nevrologisk utredning kan poliklinikken tilby behandling innen MS, Parkinson og andre bevegelsesforstyrrelser, spastisitet, epilepsi, hjernesvulst og hodepine.

- Vi utreder og behandler et bredt spekter av pasienter, men likevel er det mange som henvises til oss som ikke vil ha stor nytte av å komme hit. Pasienter som ikke får time, får en god skriftlig forklaring på hvorfor, sier overlegen. 

Rett pasient til rett lege

Fire spesialister med lang erfaring og god kompetanse på å vurdere henvisninger, inngår i vurderingsteamet. På dagtid har en av spesialistene henvisningsvurdering som hovedoppgave, og jobber sammen med sekretær for å hente inn bilder og pasientinformasjon.

Pasienter som vurderes til å bli satt opp til time i sykehuset, blir booket direkte til lege som har relevant kompetanse.

- Spesialistene hos oss har ofte spesiell kompetanse innenfor noen diagnoser. Både utredning og behandling kommer raskere i gang, når vi kobler rett pasient og lege sammen, sier han.

Trenger flere konsultasjoner

Nyhenviste pasienter får time raskt i poliklinikken. Men for pasienter som kommer til nevrologisk poliklinikk, holder det ikke å komme til én time.

- Pasientene må stort sett alltid komme to ganger før vi kan stille en diagnose. Og vi ser at altfor mange må vente lenger på time nummer to, enn vi ønsker, sier han.

Ved grundigere vurdering av hvilke pasienter som skal få time og hvilke som avvises, frigis tid i poliklinikken slik at pasienter som trenger det, kan få raskere oppfølging.

- Selv om pasientene har vært inne til en time her, har vi lite kunnskap om hvem som står i kø siden de ikke er ferdig utredet. Det kan være pasienter som bør raskt inn for å unngå en forverring av sykdommen. Derfor er det viktig å få ned ventetidene, sier han. 

Utarbeider pasientforløp

Overlegen poengterer at det er viktig at hele avdelingen følger den nasjonale prioriteringsveilederen, og at de har felles praksis for oppfølging av pasienter.

- Vi utarbeider nå flere pasientforløp som viser gangen i utredning og behandling. Det vil gi både pasienter og behandlere større forutsigbarhet. Pasientforløpet for tumor og nevropati er allerede tatt i bruk, og vi jobber med pasientforløp for MS og migrene, sier han.

Den beste måten å lære på

Nevrologisk poliklinikk har også tatt et annet grep som å få ned ventetidene. LIS (leger i spesialisering), får mulighet til å bruke studietiden sin til å booke inn egne pasienter med en overlege tilstede.

- Å bruke prosedyrene våre i praksis, er den beste måten å lære på. Vi går gjennom pasientinformasjonen før timen, og har også en grundig gjennomgang etterpå. Og responsen fra legene som er under utdanning, er utelukkende positiv, sier han.

Må være tålmodige

Det er et stort behov for flere spesialister innen nevrologi. Et mål er å få flere leger til å velge denne spesialiteten. Samtidig er det viktig at spesialistene som allerede er ansatt i avdelingen, fortsetter å øke sin kompetanse.

- I vårt forbedringsarbeid har vi konkrete mål som å redusere ventetiden og gi flere pasienter hjemmebehandling. Vi vil også øke kompetansen blant legene blant annet innen avansert behandling av Parkinson og bruk av ultralyd av perifere nerver. Forbedringsarbeidet vårt er omfattende og vil ta tid, og vi må være tålmodige. Men vi er nå godt i gang, og jeg mener vi vil lykkes, sier Gajdzik.

En gruppe mennesker som sitter i et rom
Leger og sekretærer samarbeider når henvisningene vurderes.