Skal gjøre svangerskap og fødsler enda tryggere
Et helt nytt kurs for helsepersonell i håndtering av hjertestans i svangerskapet og alvorlig blødning etter fødsel, starter nå opp. To leger og en jordmor fra Sykehuset Østfold skal undervise helsepersonell fra hele Helse Sør-Øst.

- Å være gravid og føde i Norge er svært trygt sammenlignet med i verden for øvrig, men hvert år dør likevel1-2 kvinner relatert til svangerskap og fødsel i Norge. God opplæring i nye retningslinjer, vil gjøre det enda tryggere å være gravid og å føde, sier Grethe Heitmann, anestesilege og PhD-stipendiat i Sykehuset Østfold.
Har utviklet konseptet
Da Helse Sør-Øst ved Oslo Universitetssykehus og RegSim, koordinerende enhet for medisinsk simulering, ønsket å utvikle kurset «Hjertestans i svangerskapet. Alvorlig postpartumblødning», ble Heitmann bedt om å utvikle kurskonseptet.
- Jeg etablerte en arbeidsgruppe bestående av kollegaer fra Sykehuset Østfold, Oslo Universitetssykehus og Luftambulansen. Nå er kurskonseptet klart og første kurs arrangeres allerede 3. april, sier hun.
Nødvendig samarbeid
Det er utarbeidet nye nasjonale retningslinjer både for håndtering av hjertestans i svangerskapet og håndtering av blødning etter fødsel.
Hjertestans i svangerskapet er en svært sjelden akuttsituasjon, der tidsfaktoren er kritisk for å redde kvinnen og barnet.
- Et samarbeid mellom representanter fra flere faggrupper er nødvendig hvis en kvinne må forløses med keisersnitt under pågående hjertelungeredning. Hvis en gravid kvinne blir kritisk syk, må helsepersonell vite hvilke fagpersoner de må tilkalle raskt, sier Heitmann.
Sykehuset Østfold innførte allerede i 2019 en egen krisecalling for hele sykehuset dersom en gravid kvinne blir kritisk syk eller får hjertestans. Målet er å sikre at gravide får samme behandling uavhengig av hvilken avdeling de er innlagt på. Callingen gjør at et team fra føden og anestesi varsles samtidig med at hjertestansteamet i sykehuset, varsles og rykker ut.
- På kurset vil vi oppfordre deltagerne til å ha en slik lokal plan for akutte hendelser, sier hun.
Viktig å trene
Kardiolog Kristin Kvakkestad fra Sykehuset Østfold er en av kollegaene Heitmann har med seg i kurskomitéen.
- De vanligste årsakene til at en gravid kvinne får hjertestans er hjerte kar-sykdom og blodpropp i lunge. Det er viktig at helsepersonell både gjenkjenner alvorlige symptomer som kan gi hjertestans, og vet hvordan man behandler pasienten underveis ved hjertestans, sier hun.
I kurset som nå starter opp, er det ønskelig at sykehusene melder på hele team bestående av for eksempel jordmor, fødselslege, anestesilege, anestesisykepleier og indremedisiner/kardiolog.
- For å kjenne igjen symptomer og vite hva man skal gjøre ved en hjertestans, er det viktig å trene. På kurset legger vi opp til mye gruppearbeid og praktiske øvelser, sier Kvakkestad.
Antall blødninger øker
Kurset som varer en hel dag, består av en del som handler om hjertestans og en del som handler om alvorlige blødninger etter fødsel, såkalte postpartumblødninger
- Tall fra medisinsk fødselsregister viser at antall postpartumblødninger er økende. Etter fødselen blør nå omtrent 1/3 av alle fødende mer enn de 500 ml som regnes som normal blødning, sier Heitmann.
Kan begrense blodtapet
Ifølge medisinsk fødselsregister var det i overkant av 52 000 fødsler i Norge i 2023, og etter fødsel blødde omtrent 5 prosent (2577) mer enn 1500ml og/eller hadde behov for blodtransfusjon.
De viktigste årsakene til blødning er at livmoren ikke trekker seg godt nok sammen, fastsittende rester av morkake eller hinner og rifter i fødselskanalen.
- Ny retningslinje for håndtering av blødning etter fødsel fremhever tiltak for å oppnå midlertidig blødningskontroll for å begrense blodtapet. På kurset vil vi blant annet undervise i bruk av ekstern aortakompresjon, sier Heitmann.
Ekstern aortakompresjon er et håndgrep som utføres for å oppnå midlertidig blødningskontroll. Hovedpulsåren klemmes mot ryggraden for å oppnå redusert eller opphørt blodtilførsel til organer under avklemmingsstedet.
- Siden tallet på blødninger øker, er det viktig at alle som er involvert har kjennskap til hva vi kan gjøre for å begrense blodtapet, sier hun.
Heitmann har også med jordmor Ann Morris fra Sykehuset Østfold i kurskomitéen.
- Jordmødrene er oftest de som må sette inn de første tiltakene ved en blødning etter fødsel. Det er viktig at vi har med en erfaren jordmor som kan undervise, sier hun.