Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sykehuset Østfold har fått 24,9 millioner til forskning på ketamin

- Dette er en stor anerkjennelse for arbeidet vi har gjort over mange år og viser at Sykehuset Østfold kan konkurrere om forskningsmidler med andre større sykehus, sier avdelingssjef Ingmar Clausen, DPS nordre Østfold/Moss.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 11.12.2024
avdelingssjef Ingmar Clausen
Avdelingssjef Ingmar Clausen, DPS nordre Østfold/Moss er strålende fornøyd med tildelingen fra Klinbeforsk der sykehuset får 24,9 millioner kroner til forskning på ketaminbehandling.
Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK) har tildelt Sykehuset Østfold 24,9 millioner kroner til gjennomføring av en studie på ketamin-behandling mot terapiresistent depresjon. Prosjektene som fikk støtte, er nasjonale kliniske multisenterstudier av høy vitenskapelig kvalitet og med stor betydning for spesialisthelsetjenesten.  
 
De utvalgte forskningsprosjektene vil bidra til at flere pasienter i hele landet får mulighet til å delta i kliniske studier, samtidig som de er viktige for kunnskapsutvikling og deling av kompetanse nasjonalt.  
 

Viser at vi har tillit 

Ketamin har vist seg å være meget effektiv mot alvorlig depresjon og selvmordsfare. Studien skal bidra til å øke kunnskap om langtidseffekt og om hvilke pasientgrupper som profiterer best på denne metoden. 
 
- Det er flott at vi som ikke har mest ressurser eller det største forskningsmiljøet, kan levere på samme nivå som universitetssykehusene gjør. Dette viser også at vi har fått tillit både fra andre sykehus, men også fra helsemyndighetene, sier Clausen. 
 

Krevende prosjekt 

- Det er et krevende prosjekt, for vi skal koordinere en studie på tvers av sykehus og helseregioner. 
 
Ved siden av å være koordineringsansvarlig, vil ketamin-enheten fra DPS nordre Østfold sørge for skolering og praktisk veiledning av helsepersonell i de andre helseforetakene. Ti sykehus skal delta i prosjektet og alle helseregioner er representert. 
 
Clausen understreker at forskningen vil foregå i tett samarbeid med professor Ole Andresen som leder av prosjektet.  
 
- Han er en av våre store navn i norsk psykiatri og vi er veldig heldige å ha fått han til å lede forskningen, sier Clausen. 
 

Svært meningsfullt arbeid 

Avdelingssjefen er klar på at dette arbeidet har store positive effekter i arbeidsmiljøet på DPS Moss.
 
- Det gir økt arbeidsglede og motivasjon i en krevende hverdag.  Å oppleve at så mange pasienter, som i årevis ikke fikk hjelpen av annen behandling, responderer så tydelig og raskt er bare herlig. Nå vil det også kunne tilbys andre steder enn i Østfold, og det betyr at mange flere vil slippe til og få nytte av det, foteller Clausen, og fortsetter;
 
- I praksis vil dette forskningsarbeidet gi spesialisthelsetjenesten et nytt instrument mot depresjon i verktøykassa, sier Ingmar Clausen. 
 
Prosjektet starter våren 2025 og vil etter planen vare i 3 år.