Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sykehusklovnene flytter inn

Nå blir det medisinsk klovneri i Sykehuset Østfold. Takket være et nytt samarbeid vil sykehusklovnene nå være ukentlig på Kalnes for å møte barn og ungdom som er pasienter.

Cecilie Sommer-Mathiesen
Publisert 16.08.2021
Sykehusklovnene
Rikshospitalet er bare ett av mange sykehus som har sykehusklovner. Nå har turen kommet til Sykehuset Østfold. Foto: Ida Brekke/Sykehusklovnene

Du har kanskje sett dem, humørsprederne med røde neser som lyser opp tilværelsen til mange i norske sykehus? De byr på noe så magisk som verdens beste reseptfrie medisin uten bivirkninger! Nå har turen endelig kommet til Sykehuset Østfold, som fremover vil få ukentlig besøk av sykehusklovnene.

​Artikkelen fortsetter under bildet. 

Pressefoto Sykehusklovnene

Nå blir sykehusklovnene et fast innslag i Sykehuset Østfold. Foto: Sykehusklovnene

Planen var at samarbeidet skulle starte i fjor, men på grunn av pandemien har det blitt utsatt. Nå kommer det endelig i gang.

- Sykehuset Østfold blir det 19. sykehuset vi er på. Sykehusklovnene jobber fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, og målet er at alle norske sykehus skal ha et slikt tilbud, rettet mot pasienter mellom 0 og 18 år, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Berggraf.

Åpen markering

Torsdag 19. august fra kl. 12.00 vil det være en markering av det nyetablerte samarbeidet. Velkomstarrangementet skjer på uteområdet ved barne- og ungdomsklinikken på baksiden av sykehuset på Kalnes, hvor flere sykehusklovner vil være på plass for å dele ut boller, klippe snor og lage liv og røre. Representanter fra den lokale Lions klubben vil være tilstede, det samme vil medlemmer fra ungdomsrådet i sykehuset, og det blir sang ved Elisabeth Andreassen. Bettan er nemlig ivrig ambassadør for Sykehusklovnene, og vil både synge alene og sammen med 14 barn fra Nygårdshaugen barnehage.

Arrangementet er åpent for de som har mulighet, og alle oppfordres til å gå rundt på baksiden av sykehuset for å komme dit. I tillegg vil det være godt synlig fra vinduene rundt. 
- Vi gleder oss til å samarbeide med sykehusklovnene, de er viktige medhjelpere i oppfølging og behandling av barn og unge, sier avdelingssjef Jane Larsen i barne- og ungdomsavdelingen.​

Grundig klovneskole

Visste du forresten at det å bli klovn slett ikke er bare en lek? Alle som ønsker å bli sykehusklovner må ha profesjonell erfaring eller utdanning som skuespiller eller scenekunstner, og må først gjennom en audition.

Sykehusklovnene

Illustrasjonsfoto: Ida Brekke

- Vi får en veldig grundig opplæring. De som går videre fra audition må gjennomgå en veldig grundig opplæring gjennom to år, med læringsmål og krav som skal godkjennes. Og det er heller ingen selvfølge at de får fortsette som klovn etter det, forklarer sykehusklovn Anne-Marthe Lund Engnes. Hun har vært sykehusklovn i 2-3 år, men har jobbet som klovn i 12 år.

Sykehusklovnene jobber etter en pedagogisk metode. De kommer ikke med gaver til barna, men har som mål å skape gode opplevelser og møter.

- Når barna vet vi ikke kommer med gaver, skapes det heller ingen forventninger, og alle får det samme. Når barn blir syke og må til behandling, mister de litt kontrollen over eget liv. Alt blir bestemt for dem. Da kan sykehusklovnene bli et pusterom eller friminutt i alt alvoret. De fleste som møter pasientene i et sykehus har fokus på det som er sykt. Sykehusklovnene har veldig fokus på det som er friskt, for det er aldri hele barnet som er sykt, sier Berggraf.​

Helsebringende møter

Sykehusklovnene stimulerer og leker med de friske impulsene gjennom sin helt spesielle og fantasifulle klovnekommunikasjon, og er intenst tilstede i nuet. Et hvert nytt menneske blir møtt med en genuin interesse og åpenhet, og i sykehusklovnens univers blir det lille stort og det store lite. Ingen trenger å ta seg sammen eller prestere noe.​​

- Vi møter barn som gruer seg i forkant, følger dem til behandling eller narkose, og er der når de våkner igjen. Noe av det vi har erfart er at barn som tidligere trengte å ligge i narkose for å ta MR for eksempel, ikke trenger det når de får ha med en sykehusklovn, sier Lund Engnes.

Sykehusklovn Anne-Marthe Lund Engnes og kommunikasjonsansvarlig Anne Berggraf

Anne-Marthe Lund Engnes (sykehusklovn Maxine P) og kommunikasjonsansvarlig Anne Berggraf i sykehusklovnene gleder seg til samarbeid med Sykehuset Østfold.

Hver sykehusklovn blir til ved å jobbe frem sin unike karakter, og de spesialiserer seg på ulike type situasjoner. Det kan for eksempel være blodprøvetaking, narkose eller andre situasjoner hvor klovnens tilstedeværelse kan være ekstra nyttig.

- Det er veldig viktig å få frem at vi er så mye mer enn underholdning. Vi jobber med å spesialisere oss mer fordi vi ser hvilken hjelp det gir til barna, sier Berggraf.

Det forskes også på effekten av barnas møter med klovnene, og en avhandling fremlagt av stipendiat og barnesykepleier Lene Hedén konkluderer med at kreftsyke barn har nytte av såpeboblenes distraherende effekt når sprøyter skal settes.
- Det er ikke sykehusklovnene som er stjerner, det er det barna som er. Vår jobb er å skape skape pusterom og være noe annet i sykehushverdagen. Noe av det fineste vi kan oppleve, er for eksempel hvis et barn tar kontrollen over oss eller kaster oss ut av rommet. De kan ikke kaste ut eller bestemme over leger eller sykepleiere, men vi kan på en måte gi barna litt makt, forklarer Lund Engnes.

Nå er flere av klovnene klare til å bo seg inn på Kalnes.
- Vi opplever at Sykehusklovnene er veldig ønsket, etterlengtet og velkomne i Sykehuset Østfold, og det setter vi stor pris på. Allerede nå hvor vi har vært på besøk for å bli litt kjent, har medarbeidere funnet ut hvordan de kan bruke sykehusklovnene. Det gleder oss veldig, sier Anne Berggraf.​​


  • Sykehusklovnene er en ideell organisasjon /forening med administrasjon i Oslo
  • Sykehusklovnene driftes på sponsor-, søknads- og gavemidler, og er helt uten offentlig støtte
  • I 2019 hadde Sykehusklovnene nærmere 30.000 møter med barn innlagt på sykehus. Bortsett fra i nedstengingsmåneden mars greide sykehusklovnene å opprettholde aktiviteten i fjor, og totalt 19500 barn fikk møte sykehusklovnene i 2020.
  • Over 50 profesjonelle og spesialtrente skuespillere/klovner er tilknyttet organisasjonen
  • Siv Øvsthus startet Helseklovnene og introduserte sykehusklovning på Haukeland i 2000. Året etter startet Tove Karoliussen sykehusklovning på Ullevål sykehus, og grunnla organisasjonen Sykehusklovnene.
  • I 2013 ble ble Sykehusklovnene medlem av European Federation of Healthcare Clown Organizations (EFHCO). Det finnes i dag sykehusklovnorganisasjoner i mer enn 50 land rundt om i verden
  • I 2014 ble all sykehusklovning for barn i Norge samlet under felles paraply i organisasjonen Sykehusklovnene

    (Kilde: Sykehusklovnene.no)​