Travelt på laboratoriet
Den siste uken har senter for laboratoriemedisin i Sykehuset Østfold analysert mer enn 14 000 koronaprøver. – Vi kan i utgangspunktet analysere opp til 12 000 prøver i uka, så dette er krevende, sier avdelingssjef Anne Palacios.
Anne-Grete Melkerud
Publisert 24.01.2022
Antall tester som kommer til sykehuset, fortsetter å øke.
- Nå arbeider både maskiner og medarbeidere på høygir. Vi klarer å analysere alle testene fortsatt, men det er begrenset hvor lenge vi kan holde svartiden lav dersom antallet fortsetter å øke, sier Palacios.
Fram til nå har alle som har tatt en selvtest som har vært positiv, fått bekreftet resultatet med en PCR-test som sykehuset har analysert. Helse- og omsorgsdepartementet åpner nå for endringer for personer som har fått tre vaksinedoser eller har fått to doser og gjennomgått infeksjon siste tre måneder.
- Vi håper at endringer med færre PCR-tester vil medføre en mer stabil drift i laboratoriet, sier avdelingssjefen.
Stort fravær
Driften i laboratoriet er spesielt utfordrende nå på grunn av stort sykefravær. Senter for laboratoriemedisin har egne beredskapsplaner og de er nå tatt i bruk.
- Heldigvis har vi mange medarbeidere i senteret som har kompetanse til å kunne bistå med analysering av koronaprøvene, så nå henter vi inn medarbeidere som vanligvis har andre arbeidsoppgaver, sier hun.
Omikron dominerer
Lenge var deltavarianten den dominerende varianten i sykehusets opptaksområde, men de siste ukene har omikron overtatt også her.
- Mer enn 90 prosent av de positive prøvene er nå omikronvarianten. I følge Folkehelseinstituttet er det derfor ikke lenger nødvendig å analysere testene på nytt for å se hvilken variant det dreier seg om. Vi variantscreener dog et lite antall fortsatt for å holde rutinen i gang, sier hun.
Raskere svar til kommunene
Helt siden pandemien startet har senter for laboratoriemedisin ringt kommunene og gitt beskjed om alle positive svar.
- Vi rakk akkurat å få på plass en avtale med kommunene om å sende over krypterte lister istedenfor å ringe, før omikron slo til. Dette er tidsbesparende både for oss og kommunene. Nå tester vi i tillegg ut om det er mulig å overføre våre positive svar direkte til kommunenes smittesporingssystem.
Sykehuset og kommunene har gjennom hele pandemien samarbeidet tett, og hver uke er det møter i pandemirådet som består av representanter fra kommunene og sykehuset.
- Vi har et veldig godt samarbeid med kommunene, og finner gode løsninger sammen når det er behov for det, sier Palacios.