Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Verdens aids-dag

1. desember markeres verdens aids-dag og spesialsykepleier Britt Andersen ved infeksjonsmedisinsk avdeling har et viktig budskap: - Pasienter som er velbehandlet for hiv er ikke smittsomme.

Christine Mathiesen
Publisert 01.12.2024
Kristine Lund og Britt Andersen
Kristine Lund og Britt Andersen

- Epidemien med hiv og aids er en av de største globale utfordringene for folkehelsen i verden. Til tross for dette er kunnskap om hiv fortsatt generelt lav blant helsearbeidere og i befolkningen, sier Britt Andersen.  

Hva er hiv og aids? 

Hiv er et retrovirus som bruker kroppens egne immunceller til å kopiere sitt eget arvestoff og skape flere virusceller. Dagens effektive behandling reduserer risikoen for alvorlige sykdomskomplikasjoner og risikoen for å smitte andre. Hiv-infeksjon er en virussykdom som smitter seksuelt, ved blodsmitte og fra mor til barn. Uten behandling vil hiv-infeksjon over tid kunne medføre redusert immunforsvar, og mer alvorlige sykdommer/opportunistiske infeksjoner. Ubehandlet hiv kan føre til utvikling av aids.  

Aids er en forkortelse for det engelske begrepet acquired immunodeficiency syndrome, på norsk brukes begrepet ervervet immunsviktsyndrom. Aids er et samlebegrep for en rekke sykdommer som har til felles at de skyldes nedsatt immunforsvar som følge av en hivinfeksjon. Aids ses ikke så ofte i Norge nå for tiden. (Kilde: Folkehelseinstituttet) 

Fra dødelig utgang til et friskt liv 

Da det ikke fantes behandling for hiv, var det ofte dødelig utgang for dem som ble smittet. Mange år med forskning og utvikling har resultert i trygge og effektive medikamenter.  

- Nå har vi veldig gode legemidler mot hiv. Vi behandler med medikamenter som gjør at hiv-viruset blir uvirksomt, og dermed er personen ikke smitteførende.  

- Jeg ønsker at helsepersonell oppdaterer sin kunnskap eller etterspør informasjon hvis de skal behandle en pasient med hiv. Det er unødvendig at pasienten kan føle seg stigmatisert på grunn av uvitenhet. Hovedbudskapet er at en velbehandlet pasient med hiv, absolutt ikke er smittsom, og skal behandles på lik linje med alle andre pasienter, sier Kristine Lund, overlege, infeksjonsmedisinsk avdeling. 

- Hiv-behandlingen består for det meste av en tablett om dagen, og behandlingen er livslang. De moderne medikamentene mot hiv gir sjelden bivirkninger, og behandling og oppfølging av hiv er uten utgifter for pasienten. Det finnes dessverre foreløpig ingen kur, sier Britt Andersen.  

Det er rundt 200 pasienter med hiv som går til kontroll på infeksjonsmedisinsk avdeling én til to ganger årlig. De behøver ikke komme oftere fordi medikamentene er effektive. Pasientene har mulighet til å kontakte avdelingen ved behov i mellomtiden. 

 

Hovedbudskapet er at en velbehandlet pasient med hiv ikke er smittsom.

Forebygging og testing for hiv 

For å forebygge hiv-smitte finnes PrEP behandling (pre eksponerings profylakse) for personer med selvrapportert høy risiko for hiv-smitte. Det er tabletter som tas før risiko-sex. Kondom beskytter mot hiv og andre kjønnssykdommer.  

Det finnes også PEP behandling (post eksponerings profylakse) hvis du har vært utsatt for smitte ved stikkskade, seksuell kontakt eller overgrep. Man får en tablettkur over 4 uker med rask oppstart, helst innen 4 timer og opp til 72 timer etter risiko for hiv-smitte. 

- I tillegg skal vi huske på at hiv-viruset har lav smittsomhet, så lav som 0,1 prosent smitterisiko ved ubeskyttet vaginalt samleie og ubehandlet hiv, noe høyere ved analt samleie. Stikkuhell er beregnet til cirka 0,3 prosent smitterisiko ved ubehandlet hiv, forklarer Andersen. 

Den eneste måten å få kjennskap til sin hiv status på, er å teste seg. Ved positiv test får man raskt oppfølging og behandling. Testing, behandling og oppfølging av hiv dekkes av helsemyndighetene, siden hiv er kategorisert som allmenfarlig, smittsom sykdom. 

- Du kan teste deg hos fastlegen eller her på sykehuset. Vi startet en drop-in klinikk i oktober som har åpent hver onsdag ettermiddag. På klinikken kan du bli testet for flere seksuelt overførbare sykdommer. Mange vil teste seg for klamydia og gonoré, men vi tilbyr også syfilis- og hiv-test. Vi er glade for at de fleste ønsker å bli testet for hiv, når de først er her. På sykehuset og drop-in klinikken tar vi en vanlig blodprøve og svar kommer i løpet av kort tid, fortsetter Andersen.  

Det finnes i tillegg drop-in tilbud for testing av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner i Oslo-området. 

 

Rød sløyfe, symbol for hiv og aids
Illustrasjon: Rød sløyfe symboliserer støtte til hiv og aids (Adobe stock).

Fortsatt stigma rundt hiv og aids

Selv om behandling av hiv ikke lenger er problematisk, opplever pasientene fortsatt utfordringer knyttet til de psykiske og sosiale aspektene ved sykdommen. De opplever stigmatisering både i helsevesenet og i samfunnet ellers. Det kan skyldes den gamle kunnskapen om hiv og aids som fortsatt finnes i samfunnet. 

- Vi vil så gjerne øke bevisstheten om denne pasientgruppen. Det er en pasientgruppe som i utgangspunktet gjerne vil skjule seg litt fordi de føler seg stigmatisert allerede fra starten, sier Andersen.  

I 2023 ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant helsepersonell i 54 land i Europa og sentral Asia (HIV stigma in the healthcare setting) som avdekket at blant annet over halvparten var bekymret for å stelle sår eller ta blodprøve av en person med hiv.  

- Det er nedslående tall og sier noe om viktigheten av å få fram budskapet om at kunnskapen om hiv og behandling har økt formidabelt, sammenlignet med da vi fikk de første hiv pasientene på 1980-tallet. Det er på høy tid å erstatte den gamle kunnskapen med ny, avslutter Andersen.