Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Viktig forbedring av pasientsikkerheten

Alle døgnområder i sykehuset på Kalnes kan nå overføre målinger av pasienters helsetilstand digitalt og direkte inn i elektronisk kurve.

Christine Mathiesen
Publisert 09.10.2024
Prosjektgruppe NEWS-integrasjon
​F.v. Berit Marie Nilsen, Jonny Johansson, Hanne Randby, Jeanette Opsahl Fladeby, Mathilde N. Pettersen og Stine Teiseth med spotsjekkmålere.

Sykehuset bruker spotsjekkmålere med alt utstyr tilgjengelig for helsepersonellet som skal måle og registrere viktige funksjoner hos pasientene. Blodtrykk, puls, oksygenopptak, pustefrekvens, temperatur og bevissthet; alt registreres.  

I kartleggingen av pasientenes helsetilstand benytter sykehuset skåringssystemet NEWS2. Spotsjekkmåleren beregner pasientens NEWS-skår basert på måleresultatene av de vitale parametere, og anbefaler tiltak for hvordan pasientens vitale parameter og observasjon videre bør følges opp.   

- Å kartlegge pasienters helsetilstand når de er innlagt på sykehuset, er viktig for å oppdage og forhindre risiko for at pasienter blir dårligere, sier Jonny Johansson, prosjektleder, fagutviklingsrådgiver og opplæringsansvarlig for medisinsk teknisk utstyr.  

Fra papir til digitalt  

Tidligere har helsepersonell notert pasientenes målinger og skåringsresultatet på et ark, og deretter skrevet informasjonen inn i pasientens elektroniske kurve, Metavision. Som oftest er medarbeideren innom flere pasienter på sin runde. Dermed tok det tid før resultatene ble skrevet inn i den elektroniske kurven og ble synlige for andre som skal behandle pasienten. Det var også fare for at målingene ikke alltid ble skrevet inn riktig da det måtte gjøres manuelt.  

Vellykket pilotprosjekt

I våres startet pilotprosjektet som nå har gjort det mulig for alle døgnområdene på Kalnes å overføre målingene og skåringsresultatet elektronisk til Metavision.    

- I tillegg til at det vil minske risikoen for feil registrering, vil alle som trenger informasjon om pasientene kunne se resultatene i sanntid i pasientjournalen. Det er spesielt viktig hvis resultatet viser en forverring av helsetilstanden, sier Johansson.  

Piloten ble gjennomført på døgnområde 1 hjertemedisin og døgnområde 7 gastrokirurgisk. Det ble en vellykket pilot med 92 prosent direkte overføringer til elektronisk kurve av totalt 4594 NEWS-skåringer. Sju prosent var brukerfeil som enkelt kunne rettes opp.  

- Jeg er kjempeglad for at vi er klare med denne integrasjonen som vi har samarbeidet med Sykehuspartner om siden 2015, avslutter Johansson.

I bruk ved alle døgnområder

Nå er alle døgnområdene i sykehuset på Kalnes elektroniske på NEWS, med unntak av barne- og ungdomsklinikken og kvinneklinikken. Barne- og ungdomsklinikken bruker skåringsverktøyet PEVS (tidlig varslingsskår) og kvinneklinikken bruker ONEWS (Obstetrisk). Målingene fra disse verktøyene kan foreløpig ikke overføres elektronisk.  

Ved at alle døgnområder på Kalnes har tatt i bruk NEWS-integrasjon, blir pasientdokumentasjonen bedre, og sykdomsutvikling hos pasientene vil kunne bli oppdaget tidligere. Akutt forverrelse av sykdom vil også kunne bli forhindret fordi NEWS-skår overføres i sanntid og vitale parameter er oppdatert.