Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Vil vekke unges interesse for helse

- Vi vil vise ungdommer litt mer av “innsida” på sykehuset og hvordan ulike yrkesgrupper jobber. Hvis det kan gjøre dem nysgjerrig på helsefag når de skal velge yrke senere, har vi oppnådd mye, sier avdelingssjef Mette Bøhn Meisingset i fag- og kompetanseavdelingen.

Christine Mathiesen
Publisert 15.04.2025
Simulering av at en person har fått hjertestans og ambulanse er tilkalt. F.v. Hallvard Mørk Tvete, Patrik Levente Bora, Henriette Lindseth Hansen og Jonas Feldt Gulbrandsen. Pasienten spilles av Marion Eilertsen Mossing.
Simulering av at en person har fått hjertestans og ambulanse er tilkalt. F.v. Hallvard Mørk Tvete, Patrik Levente Bora, Henriette Lindseth Hansen og Jonas Feldt Gulbrandsen. Pasienten spilles av Marion Eilertsen Mossing.

Hva skal jeg bli når jeg bli stor? Det er et spørsmål ungdom naturlig nok stiller seg. For det er så mange valgmuligheter, både når det gjelder utdanning og yrker, at det er fort gjort å bli usikker på valget.  

Derfor samarbeider nå Østfold fylkeskommune med Sykehuset Østfold om å lage en undervisningsfilm til bruk både på ungdomstrinnet og i videregående skoler. Filmen er en del av er prosjektet “Relevans i fag”. Prosjektet er satt i gang for å kunne hjelpe unge med å se sammenhengen mellom det de lærer på skolen og hvordan det kan være nyttig kunnskap i et fremtidig yrkesvalg. Prosjektet er en av mange måter å koble praksis i skolen tettere til den «virkelige verden» og ulike yrkesveier. 

Mette Bøhn Meisingset
- Det å koble læringsaktiviteter på ungdomstrinnet og i videregående skole til fremtidig mulige yrkesvalg vil kunne gi ungdommene en bedre forståelse for valgmulighetene de har når de etter hvert skal velge hvilket yrke de skal utdanne seg til, sier Mette Bøhn Meisingset.

Viser mange yrkesgrupper på sykehuset 

Sykehuset er Østfolds største arbeidsplass, og det er mange, ulike yrkesgrupper som holder til der.  

- Vi ville gjerne samarbeide med sykehuset om å lage en undervisningsfilm, for da kunne vi vise fram flere yrker samtidig, sier Hege Aatangen, leder for Kompetanseforum Østfold i Østfold fylkeskommune.  

Innspillingen av filmen er startet. Det blir en actionfylt film der det simuleres at en pasient får hjertestans, ambulanse blir tilkalt, hjerte-lungeredning utføres og pasienten kjøres i ambulanse med blålys til Kalnes. Deretter får vi følge pasienten inn i akuttmottaket og blir vist hva som skjer der.  

Hege Aatangen

Foto: Kim Andreas Dalskau

- Det blir møte med både ambulansearbeidere, leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, portører og renholdere når de utfører jobben sin, sier Hege Aatangen.

Case: Hjertestans

Valget til å spille pasient falt på Marion Eilertsen Mossing, kommunikasjonsrådgiver i sykehuset. Pasienten hun spiller faller om med hjertestans i en park.  

Plutselig lå jeg på båra og hadde liksom hjertestans. Det var en veldig spesiell opplevelse! Jeg har så langt i livet heldigvis sluppet å bli alvorlig syk, så jeg har aldri vært inne i en ambulanse som pasient. Jeg er aktiv i Røde Kors, og formidling av kunnskap om førstehjelp og hjerte-lungeredning er viktig for meg å bidra til, sier Mossing.  

Ambulansearbeiderne tok veldig godt vare på pasienten, og sjekket hele tiden at det gikk bra med henne. Mossing følte seg veldig trygg, og var veldig imponert og fascinert av måten de jobbet på.  

- De var så profesjonelle og jobbet så effektivt at regissøren flere ganger måtte stoppe og be dem om å gjøre ting saktere og på nytt.  

- Til vanlig jobber jeg bak kamera, og er ikke så ofte foran det. Men jeg vet hvor effektivt gode filmer kan kommunisere et budskap, og det bidrar jeg gjerne til. Denne filmen handler om å få de dyktige fagfolka på sykehuset til å skinne.

- Jeg blir veldig stolt av folka våre i Sykehuset Østfold. Ambulansetjenesten gjør en ufattelig viktig jobb, og den kunnskapen og erfaringen de besitter er gull verdt. Jeg håper dette kan være med på å rekruttere inn til prehospitale tjenester og til sykehuset, avslutter Mossing. 

Kobling mellom skolefag og framtidig yrke 

Sammen med undervisningsfilmen som lages på sykehuset, blir det laget oppgaver som elevene skal løse. Det blir oppgaver innenfor matematikk, fysikk, etikk og andre relevante fag. Ved å løse disse skal elevene bistå sykehuset og oppnå læringsmål hentet fra fagplanen. Det lages også lærerveiledning til alle oppgavene.  

- "Relevans i fag” er en del av arbeidet med helhetlig program for karriereveiledning i Partnerskap for karriereveiledning i Østfold, Arbeidet er direkte inspirert av praksis i engelske skoler, og er basert på forskning om hva som utgjør et program for god karriereveiledning, sier Aatangen.  

Målet med filmen og oppgavene er at elevene skal oppleve relevans i fag, og at elevene gjennom eget arbeid får kunnskap og innsikt i at faget er noe det er bruk for i det lokale arbeidslivet. Dette vil samtidig være karriereveiledning og karrierelæring; hvilke kompetanser er det behov for, hvilke yrker finnes og hva gjøres i det lokale arbeidslivet. 

Geir Syvertsen

Foto: Hallvard Mørk Tvete

- Kunnskap om arbeidslivet er viktig for at elevene skal kunne gjøre informerte valg, og samarbeid med virksomheter er nødvendig for oppdatert kunnskap, sier Geir Syvertsen.

Utvikler flere undervisningsfilmer  

- Vi lager filmer som presenterer ulike bedrifter og problemstillinger som elevene skal løse. Dette er problemstillinger som arbeidsgiver normalt har i sin hverdag og må benytte ulik kunnskap for å løse. Eksempelvis matematikk, norsk, samfunnsfag og så videre, sier Geir Syvertsen, spesialrådgiver, skoleforvaltning, regional kompetanseutvikling og livslang læring i Østfold fylkeskommune.  

Hittil er det laget filmer fra industri, anleggsgartner samt hotell- og servicefaget. Med filmen fra sykehuset er helse- og omsorgssektoren blitt inkludert. Fylkeskommunen ønsker å lage flere slike filmer som skal bidra til at skolen blir litt mer praktisk rettet enn den er i dag. 

- Kunnskap om arbeidslivet er viktig for at elevene skal kunne gjøre informerte valg, og samarbeid med virksomheter er nødvendig for oppdatert kunnskap, sier Syvertsen.  

Gir ungdom inspirasjon før yrkesvalg 

Fylkeskommunen håper at elevene samtidig som de lærer seg fag, også lærer om hva fag kan brukes til i arbeidslivet, om yrker og om bedrifter. Målet med å lage undervisningsfilmene er å få til relevant og helhetlig opplæring i ungdomsskole og videregående skole der karrierelæring inngår som en naturlig del. 

- Det er avgjørende å arbeide med relevans i fagene for å sikre at utdanningen er tilpasset arbeidslivets behov og bidrar til å redusere kompetansegapet i det regionale arbeidsmarkedet. Disse filmene illustrerer på en utmerket måte hvordan man kan integrere mer relevans i skoleundervisningen, sier Aatangen. 

- Vi klarer ikke å få til dette uten at virksomhetene vil bidra. Derfor setter vi utrolig stor pris på at Sykehuset Østfold har ønsket å bidra inn i dette arbeidet. Forhåpentligvis gir filmen også inspirasjon til de unge til å velge helsesektoren som mulig karrierevei, avslutter Aatangen.  

Alle filmene i prosjekt “Relevans i fag” som hittil er laget kan ses her:  

Karrierelæring og samarbeid med arbeidslivet | Kvalitet i karriereveiledning 

Kompetansforum Østfold