Fødsel
Vi har et bredt utvalg av hjelpemidler tilgjengelig under fødsel.
Koronavirus: Se informasjon til dere som venter barn
Ledsager kan overnatte
Etter at du har født på et av føderommene, vil du få ditt eget rom hvor ledsager er velkommen til å overnatte sammen med deg.
Noen av rommene hos oss har dobbeltseng.
De fleste rommene hos oss har en seng, som man kan trekke ut av skapet ved behov.
For partnere er den viktigste oppgaven å bli kjent med barnet og den nye rollen som forelder, og å avlaste deg. Begge får også lære praktiske gjøremål. Personalet gir ammeveiledning og viser hvordan du/dere tar hånd om barnet.
Måltider
For inneliggende pasienter er det mulig å selv hente sine måltider i seksjonens matbuffé.
Buffeen er bemannet til følgende tider:
Kl. 07.30-09.30 Frokost
Kl. 11.00-13.00 Lunsj
Kl. 15.00-17.00 Middag
Kl. 19.00-21.00 Kveldsmåltid
Utenom åpningstidene finnes det enklere brødmat, yoghurt, supper og grøt tilgjengelig i buffeen.
Pårørende kan kjøpe kald mat og drikke i buffeen. Det koster kr 100 per person per døgn, betaling med Vipps. De som ikke har Vipps, kan kjøpe Vippsbong i Hjertet kafé i vestibylen.
Etter-fødsel-samtale
Alle får snakke med jordmor om fødselen sin før hjemreisen.
Lege
Dersom du ønsker kontakt med lege, kan du henvende deg til pleiepersonalet.
Viktig informasjon til den gravide og far/medmor/ledsager.
Her får du viktig informasjon til den gravide og far/medmor/ledsager om blant annet deltakelse på fødsel, besøk, barsel og observasjonspost.
Smertelindring
- Ulike hjelpemidler som f.eks. saccosekk og ”prekestol” for å finne gode stillinger
- Varmepakninger på smertefullt område
- Varmt bad eller dusj. Flere av fødestuene har tilgang på badekar.
- Massasje (kropp, hodebunn, føtter…)
- Berøring
- Akupunktur – dette tilbys når kvalifisert jordmor er tilgjengelig
- Steriltvannspapler – sterilt vann sprøytes under huden for å lindre lokal smerte
- Lystgass
- Epiduralbedøvelse
- Spinalbedøvelse
- Bekkenbunnsbedøvelse/
- pudendalblokade. Dette tilbys under siste delen av fødselen når kvalifisert jordmor er tilgjengelig
- Morfin – smertestillende
- medisin i sprøyteform
- Lokalbedøvelse ved sying etter fødselen
Praktisk informasjon
- Det er dessverre ikke mulighet for omvisning i denne perioden vi er inne i nå med korona, men du kan ta en titt på filmen litt lenger nede på siden, så ser du hvordan det er her hos oss og får nyttig informasjon om fødetilbudet.
- Ta alltid med deg papirene fra jordmor/lege når du kommer til
kvinneklinikkens poliklinikker eller føde-barselseksjon. - Dere som er samboere ber vi ta med ferdig utfylte farskapspapirer. Dette gjøres i svangerskapet hos jordmor, fastlege,
folkeregisteret eller NAV. - Ta med komfortable klær og sko til innebruk på føde-barselseksjonen. Du skal være oppe både dag og natt, amme og stelle mange ganger i døgnet så det er viktig å tenke komfort og at klærne er praktiske til sitt formål. Ta gjerne med tøy og teppe til barnet også, men vi tilbyr enkelt tøy og teppe hvis du trenger det.
- Ta gjerne med lesestoff, musikk, pc dersom du er en av de som blir liggende på sykehuset over en tid.
- Det er tillatt å bruke egen mobiltelefonpå føde-barselseksjon. Vis hensyn til medpasienter og den nyfødte.
- Vi viser praktisk informasjon om oppholdet hos oss på tv-skjerm på rommet. Her kan du også se ulike undervisnings- og opplysningsfilmer.
- Kafeen er åpen 07.00–19.00 på hverdager og 10.00–16.00 i helger.
- Kiosk og apotek og finner du i vestibylen.
- Parkeringsplassene for pasienter og besøkende er adskilt på et eget parkeringsområde nær hovedinngangen.
Les om parkering på Kalnes
Innleggelsestelefon for fødende
Når du føler at fødselen er i gang, eller er usikker på om den har startet, ringer du innleggingstelefonen for fødende på 96 09 09 00. Her sitter erfarne jordmødre som lytter til deg, veileder og gir råd. Hvis du ringer før du kommer på sykehuset kan vi planlegge mottakelsen bedre.
Etter samtalen klargjør vi en fødestue og finne ut hvilken jordmor som skal følge deg opp. Det er viktig for oss at vi sammen lager avtaler for hva som skal skje og når du skal komme inn, slik at du føler deg trygg og vi kan gi deg best mulig fødselshjelp.
Våre enheter
Føde-barselseksjonen har en observasjonsenhet, to føde- enheter (føde A og føde B) og to barselenheter (barsel A og barsel B).
Observasjonsenheten er en del av føde-barselseksjonen der gravide med komplikasjoner tilknyttet svangerskapet legges inn hvis det er behov for det. Her legges man også inn hvis det er behov for å sette i gang fødselen medisinsk.
Føde-barselseksjonen på Kalnes ligger i grå sone i 3.etasje.
Sykehuset Østfold har et differensiert fødetilbud. Det betyr at du og barnet får omsorg og overvåking som er tilpasset deres behov. Dine ønsker for fødselen og barseltiden er viktige for oss, slik at omsorgen blir optimal. Vi etterstreber at du skal ha jordmor tilstede/tilgjengelig under hele fødselen.
Morgenrøden
Noen trenger ekstra oppfølging på grunn av fødselsangst eller vanskelige opplevelser ved en tidligere fødsel. Da kan du få hjelp av Morgenrøden.
Morgenrøden er en tjeneste kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold Kalnes tilbyr kvinner med fødselsangst og mye bekymringstanker rundt fødsel. Oftest er det fastlegen eller jordmor i svangerskapsomsorgen som samtaler om bekymringstankene, men i enkelte
tilfeller er det behov for henvisning til oss i spesialisthelsetjenesten. Gjennom samtaler og veiledning hjelper vi kvinner til å sette ord på sin bekymring. Sammen kan DU og jordmor legge en plan for kommende fødsel slik at DU skal være så trygg som mulig.
Målet er at kvinner så tidlig som mulig i svangerskapet skal få hjelp, slik at vi kan tilrettelegge for at svangerskap, fødsel og barseltid skal bli en fin fødselsopplevelse.
Hovedvekten av samtalene utføres i andre og tredje trimester av svangerskapet. Noen kvinner har behov for forløsningssamtale med gynekolog og noen kvinner har behov for utvidet samtale og gjennomgang av fødselsopplevelsen i etterkant av fødselen. I særskilte tilfeller har vi samtaler før svangerskap, og vi gjør enkelte omvisninger på
fødeavdelingen.
Dette er noen av de vanligste grunnene til at kvinner blir henvist til Morgenrøden:
- Jeg er redd for å få panikk
- Jeg er redd for smerte
- Jeg VIL IKKE ha keisersnitt
- Jeg VIL ha keisersnitt
- Jeg VIL IKKE at fødselen igangsettes
- Jeg VIL at fødselen igangsettes
- Jeg mistet helt kontrollen sist
- Jeg er redd for å miste kontrollen
- De tok meg ikke på alvor under fødselen/barsel
- Ingenting ble som jeg forventet eller ønsket
Fødebrev – bra eller ikke?
Et fødebrev kan inneholde noe om dine tidligere opplevelser og erfaringer, tanker om smerte og smertelindring, tanker om hva og hvordan DU reagerer når du blir redd, og hva DU trenger for å bli tryggere i en stresset situasjon hvor du kan være smertepåvirket og ikke klarer å få frem så mye informasjon. I fødebrevet kan DU fortelle hva du trenger for at jeg som jordmor kan møte deg på en slik måte at du/dere sitter igjen med en fin opplevelse.
Kontakt med oss i Morgenrøden får du gjennom henvisning fra din fastlege, jordmor i svangerskapsomsorgen eller jordmor på barsel.
Film
Skal du føde på Kalnes og er spent på hva som venter? I filmen fra føde-barsel får du informasjon om fødetilbudet i sykehuset vårt, og om oppholdet etter fødselen. Vi gleder oss til å møte deg!
Se filmen fra føde-barsel
Koronavirus - informasjon til deg som skal føde
Sykehuset har en egen informasjonsside om koronavirus. Her finner du også informasjon til deg som skal føde.
Informasjon om koronavirusInformasjon til deg som er gravid
Her finner du nyttig informasjon til deg som er gravid på Helsenorge
Informasjon om fødsel
Her finner du nyttig informasjon om fødsel på Helsenorge