Samarbeidsavtaler mellom kommuner og sykehus

Formålet med denne avtalen er å sikre en tydelig og hensiktsmessig fordeling av oppgaver og ansvar mellom kommunene og Sykehuset Østfold (SØ). Avtalen skal være med på å skape forutsigbarhet for partenes planlegging og budsjettering av de oppgavene som hver har ansvaret for.

Samarbeidsavtalen består av en overordnet avtale med 16 tilhørende retningslinjer:

Overordnet samarbeidsavtale og uenighetsprotokoll

- Overordnet samarbeidsavtale mellom kommunene og sykehuset, samt mal for protokoll ved uenighet.

Overordnet samarbeidsavtaleUenighetsprotokoll

1. Oppgavedeling

- Handler om hvilke oppgaver og tiltak som kommunen og sykehuset skal/kan samarbeide om.

Retningslinje 1

2. Helhetlige og sammenhengende helsetjenester til pasienter og brukere med behov for koordinerte tjenester

- Sikre helhetlig tilbud til pasienter og brukere med langvarige behov for sosial-, psykososial eller medisinsk habilitering og rehabilitering.

Retningslinje 22.1 Veileder for meldingsutveksling

3. Innleggelse i SØ

- Pasienten skal få best mulig sammenhengende helsetjeneste, og få klargjort kommunens og SØs ansvar og oppgaver ved en innleggelse. I tillegg skal informasjonsflyten mellom og innenfor behandlings- og omsorgsnivåene sikres, og pasienten skal motta tjenester på beste effektive omsorgsnivå.

Retningslinje 3

4. Øyeblikkelig hjelp døgnopphold i kommunene

- Målet er å gi befolkningen et godt tilbud der de bor, og redusere antallet øyeblikkelig hjelp innleggelser. Flere innbyggere skal behandles i kommunehelsetjenesten, og hele eller større deler av pasientforløpet skal foregå i kommunene.

Retningslinje 4

5. Utskrivning av pasienter som antas å ha behov for kommunale tjenester

- Sikre en best mulig sammenhengende helsetjeneste, og unngå at det oppstår feil. I tillegg skal informasjonsflyten være effektiv, korrekt og sikker, og pasienten skal motta tjenester på beste effektive omsorgsnivå. Definisjonene på en utskrivningsklar pasient og den kommunale betalingsplikten skal dessuten være klare for begge parter.

Retningslinje 5 5.1 Rutine 5.2 Pasient uten trygderettighet

6. Kunnskapsoverføring, informasjonsutveksling og faglige nettverk

- Sikre felles, målrettet kompetanseheving og faglig informasjonsutveksling.

Retningslinje 6

7. Samarbeid om forskning, innovasjon, utdanning, praksis og læretid

Retningslinje 7

8. Samarbeid om svangerskap og barselomsorg

- Målet er at pasienten opplever en mest mulig sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.

Retningslinje 8

9. Samarbeid om IKT-løsninger

- Sikre helhetlige behandlingsforløp for pasientene i overgangen mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste.

Retningslinje 9 9.1 Sjekkliste - varsling nedetid 9.2 Driftsavtale

10. Samarbeid om forebygging

- Samarbeide om folkehelsearbeidet, og at det helsefremmende og forebyggende arbeidet styrkes.

Retningslinje 10

11. Omforente beredskapsplaner og planer for den akuttmedisinske kjeden

- Sikrer en videreføring og utvikling av samarbeidet innenfor krise- og katastrofeberedskap på det akuttmedisinske området.

Retningslinje 11 11.1: Alarmering av lege i vakt i kommunene ved kjørekode 1 "rød respons" 11.2 Dokumentasjon - henting av pasient i ambulanse 11.3: Varslingsmatrise kommunene etter varsling fra sykehuset 11.4: Varslingsmatrise for kommunal bistand i en beredskapssituasjon - Sykehuset Østfold

12. Samarbeidsformer

- Hvordan samarbeidet mellom kommunene og SØ skal organiseres.

Retningslinje 12

13. Rekvirering av tekniske hjelpemidler når pasient er innlagt i SØ

- SØ plikter å beskrive hvilke tekniske behov den enkelte pasient har, slik at kommunen skaffer til veie de tekniske hjelpemidlene som er nødvendig.

Retningslinje 13

14. Gjensidig hospiteringsordning mellom kommunene i Østfold og SØ

- Styrke kompetansen blant helsepersonell i spesialist- og kommunehelsetjenesten slik at behandlingen kan gjennomføres på laveste effektive omsorgsnivå. Det er i tillegg ønskelig med økt kunnskap om hverandres arbeidsfelt og kompetanse.

Retningslinje 14 14.1 Rutine 14.2 Søknad 14.3 Evalueringsskjema (hospitant) 14.4 Evalueringsskjema (veileder) 14.5 Attest

15. Bruker/pasient med behov for følgepersonell ved innleggelse i SØ

- Rutiner for brukere/pasienter som har behov for følgepersonell ved innleggelse i Sykehuset Østfold.

Retningslinje 15 15.1 Sjekkliste

15.2 Fakturering

16. Håndtering av avvik fra rutiner godkjent av administrativt samarbeidsutvalg i Østfold

- Blant annet sikre at ansatte i sykehuset og i kommunene benytter system for klager og avvik etter rutiner godkjent av administrativt samarbeidsutvalg.

Retningslinje 16 16.1 Avviksmelding 16.2 Handlingsplan