Uønskede hendelser
Uønskede hendelser blir registrert i vårt avvikssystem. Hensikten er å ha oversikt over uønskede hendelser og områder hvor det er fare for svikt. Ledere analyserer mulige årsaker og iverksetter tiltak for å redusere risiko og forebygge lignende hendelser. En systematisk gjennomgang for å lære av feilene og få til forbedring med utgangspunkt i hva som skjedde og hvorfor, må rutinemessig ende opp med tiltak som skal hindre at det skjer igjen.
Uønskede hendelser
Global Trigger Tool
I spesialisthelsetjenesten har pasientskader blitt kartlagt årlig siden 2010 ved hjelp av metoden Global Trigger Tool (GTT-undersøkelsen).
Alle helseforetak og sykehus i regionen gjør manuelle GTT-undersøkelser med ulikt antall GTT-team og journalgranskninger. Resultatene kan ikke brukes for sammenligning mellom helseforetak og sykehus. SØ har et GTT team på foretaksnivå.
Helsedirektoratet etablerer et eget prosjekt for videreutvikling av metoden. Prosjektet skal blant annet utforske sammenheng mellom pasientsikkerhetskultur og omfang av pasientskade i norske sykehus.
Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring angir et mål om å «redusere andel pasientopphold med minst én skade, alle alvorlighetsgrader» med 25% fra 2017 til utgangen av 2023.
Helseatlas
Helseatlas sammenligner befolkningens bruk av helsetjenester gjennom interaktive kart, rapporter og faktaark. Det er et overordnet mål at helsetjenester i Norge skal være likeverdige uansett hvor du bor.
Helseatlas
Kvalitetsindikatorer
Kvalitetsregistre
Medisinske kvalitetsregistre har informasjon om behandlingskvalitet som kan bidra til å forbedre helsetjenesten. Se relevante resultater fra nasjonale medisinske kvalitetsregistre her.
Kvalitetsregistre